Nadzienie:
Folię lekko natrzeć olejem. Włóż mięso mielone do miski (mogą być dwa rodzaje). Dodaj olej i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy również bułkę tartą, czarny pieprz, bazylię, sól, posiekaną pietruszkę. Na koniec dodaj majonez. Wszystko dobrze miksujemy.
Ułóż masę mięsną na folii. Rozłóż na równym prostokącie. Przygotuj nadzienie: Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszaj z grubo startym twardym serem. Na wierzchu ułóż mięso mielone. Zwijamy w rulon i zawijamy w folię.
Owiniętą roladę połóż na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut.
Po tym czasie roladę wyjmujemy z piekarnika, smarujemy sosem barbecue i pieczemy przez kolejne 10 minut w 180 ° C.
W misce wymieszać jajka z majonezem, dodać starty ser i dobrze wymieszać. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. W międzyczasie wymieszać mięso mielone z posiekaną cebulą, posolić i ułożyć na upieczonym talerzu.