Ta karkówka po wiedeńsku jest nie tylko fantastycznie soczysta, ale i wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam ten przepis wszystkim! Ten fantastyczny przepis na pyszną wieprzowinę pieczoną w piekarniku otrzymałam od mojej przyjaciółki.
Przystawka:
Umyj kawałek mięsa i pozwól mu trochę odsączyć.
Następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na plastry o grubości około 3 cm. Nie ma potrzeby ubijania mięsa, ale przyzwyczajam się do „masowania rękoma” trochę po przyprawieniu.
Smarujemy więc mięso z obu stron solą i pieprzem. Dodamy również słodką czerwoną paprykę. Dodaj przyprawy i sól do swoich upodobań, ale polecam mniej.
Ewentualnie posmakuj później. Jeśli chcesz, możesz również dodać inne przyprawy lub szczyptę ostrej papryki. Doprawione mięso również mieszamy z olejem. Wstępnie mieszamy 1 ząbek sprasowanego czosnku z olejem, marynujemy w ten sposób przez co najmniej 1 godzinę.
Następnie wykładamy na blachę.
Zakrywamy folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Następnie ściągamy folię i dalej pieczemy.