Budyń:
Do posmarowania przed pieczeniem i do dekoracji:
W większej misce przygotuj mleko, cukier, drożdże instant, wszystko wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj olej, jajka i wymieszaj.
Dodaj mąkę, sól, wymieszaj i mieszaj rękami, aż powstanie lepkie ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozwól mu fermentować przez godzinę.
Wsyp cukier i mąkę kukurydzianą do małego garnka i wymieszaj. Następnie dodaj żółtko, mleko i wszystko dobrze wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny do masy i gotuj na kuchence, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Powstały krem włóż do miski, przykryj folią i ostudź. Wyciągamy zakwas z miski i wałkujemy go w duży kwadrat na posypanym mąką blacie.
Śmietanę rozsmarować na 2/3 rozwałkowanego ciasta, posypać płatkami czekolady i rozwałkować na kształt strudla.
Ciasto kroimy poziomo na prostokąty, zwijamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. W małej miseczce wymieszaj żółtko z mlekiem i wetrzyj w każdy kawałek.