Wręcz rozpływa się w ustach: Delikatny przepis na ciasto wiśniowe z kremem.
Przedstawiamy przepis na deser, który może na długo pozostać jednym z najbardziej lubianych w Twojej rodzinie. Ciasto wiśniowe z kremem bardzo dalece przypomina „Napoleona” , więc w domu nazywamy go tak dla siebie. Jeśli kochasz ciasta francuskie, wypróbuj!
Ciasto wiśniowe
Lista składników podana dla formy o wymiarach 24 x 29 cm.
Składniki na ciasto
- 300 g margaryny lub masła
- 500 g mąki
- 125 g kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
Składniki na nadzienie
- 500 g wiśni
- 100 g skrobi
- 200 g cukru
- 4 białka jaj
Składniki na krem
- 500 ml mleka
- 200 g cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki skrobi
- 300 g masła
Przygotowanie
Pokrój margarynę z lodówki na przesianą mąkę. Ugniataj.
Śmietanę wymieszaj z żółtkami i dodaj do mąki z margaryną. Ugniataj ciasto rękoma, umieść w plastikowej torbie i wstaw na noc do lodówki.
Rano ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cały cukier. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i delikatnie wymieszaj łopatką.
Ciasto wyjmij z lodówki, uformuj z niego owal i podziel nożem na 6 równych części.
Każdą część rozwałkuj wałkiem na blacie posypanym mąką do wielkości naczynia do pieczenia. Rozłóż warstwę ciasta na suchej blasze do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadź niewielką część białek. Dodaj wiśnie na wierzchu.
Drugi kawałek ciasta rozwałkuj i przykryj pierwszą warstwą ciasta z wiśniami. Nakłuj wierzch widelcem i piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Powtórz te manipulacje 3 razy, aby uzyskać 3 obszerne warstwy wiśniowe.
Przygotowanie kremu i składanie ciasta
Wymieszaj cukier, mąkę i skrobię. Następnie zagotuj mleko i wlej suchą mieszankę do gotującego się mleka. Gotuj, aż krem całkowicie się zaparzy i stanie się gęsty. Poczekaj chwilę, aż krem lekko ostygnie. Następnie ubij mikserem wraz z pokrojonym na małe kawałki masłem.