Smaczny i szybki w przygotowaniu. Deser z bananem. Przepis.
Kiedy w misce z owocami pozostaje nietknięty banan, od razu przypominam sobie o tym przepisie.
I oczywiście od razu zaczynam go przyrządzać! Nie ma łatwiejszego i szybszego deseru. A umiarkowanie słodki kremowy smak na tyle zapadnie Ci w pamięć, że w sklepie podświadomie kupisz o kilka bananów więcej niż zwykle!
Potrzebujesz tylko 4 składników, aby zrobić Banana Creme Brulee. I nie zniechęcaj się, jeśli nie masz specjalnego palnika gazowego do robienia charakterystycznej skórki na wierzchu. Pokażę ci, jak to osiągnąć za pomocą konwencjonalnego piekarnika. Więc zacznijmy!
Składniki:
- 400 ml śmietany
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 banan
Przygotowanie:
Lekko ubij żółtka i połowę cukru.
Zagotuj śmietankę i zmniejsz ogień. Dodaj posiekanego banana do blendera i wymieszaj. Ponownie zagotuj, zdejmij z ognia i przecedzić masę przez sito.
Mieszając, wlej odrobinę kremowej masy do ubitych z cukrem żółtek. Następnie szybko wlej masę jajeczną do śmietany, energicznie mieszając.
Wlej mieszankę creme brulee do misek i ułóż na blasze do pieczenia. Wlej wodę tak, aby dotarła do środka foremek.
Deser piecz przez 25-30 minut w temperaturze 160°C, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki.
Schłodzony deser posyp pozostałym cukrem i włóż na górną półkę nagrzanego piekarnika. Cukier powinien zamienić się w skórkę.