Możesz przechowywać go w lodówce przez długi czas: Sos „5 minut”: świetny dodatek do każdego dania.
Dziś podzielimy się z wami przepisem na pyszny, szybki i łatwy sos idealny do mięsa lub kebaba. Możesz przechowywać go w lodówce przez długi czas!
Przygotowanie sosu jest proste, łatwe i szybkie. W mojej rodzinie jest jedzony nie tylko z mięsem, ale także z ziemniakami, makaronem lub po prostu smarowany na pieczywie.
Składniki:
- pomidory – 500-600 gr
- Chmeli suneli – 1 łyżka stołowa
- kolendra (można zastąpić natką pietruszki) – 50 gr
- cebula dymka do smaku
- czosnek – 2-3 ząbki
- ostra papryka, sól do smaku.
Przygotowanie:
Dojrzałe soczyste pomidory umyj, pokrój na pół, usuń łodygę, posiekaj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa: otrzymasz przecier pomidorowy. Posiekaj dymkę. Drobno posiekaj kolendrę (lub natkę pietruszki), ostrą paprykę: weź tyle, ile chcesz. Przez praskę przeciśnij czosnek.
Do przecieru pomidorowego dodaj łyżkę chmielu-suneli i wszystkie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko i włóż do lodówki. Sos stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy! Możesz podawać go z dowolnym daniem mięsnym: na przykład spróbuj takiego sosu z kurczakiem pieczonym w piekarniku – poliżesz palce