Przygotowanie sosu jest proste, łatwe i szybkie. W mojej rodzinie jest jedzony nie tylko z mięsem, ale także z ziemniakami, makaronem lub po prostu smarowany na pieczywie.
Dojrzałe soczyste pomidory umyj, pokrój na pół, usuń łodygę, posiekaj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa: otrzymasz przecier pomidorowy. Posiekaj dymkę. Drobno posiekaj kolendrę (lub natkę pietruszki), ostrą paprykę: weź tyle, ile chcesz. Przez praskę przeciśnij czosnek.
Do przecieru pomidorowego dodaj łyżkę chmielu-suneli i wszystkie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko i włóż do lodówki. Sos stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy! Możesz podawać go z dowolnym daniem mięsnym: na przykład spróbuj takiego sosu z kurczakiem pieczonym w piekarniku – poliżesz palce