Pyszny obiad z jednej patelni, wszyscy po prostu się zbiegają: Roladki wieprzowe po morawsku z czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Znakomity i szybki obiad według starej receptury. Roladki morawskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i można zmieniać ich smak w zależności od tego, czym je nadziejesz. Włącz swoją wyobraźnie i przygotuj te pyszne danie dla swojej rodziny!
Potrzebujesz:
- 400 g karkówki
- Mąka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- Sól
- Czarny pieprz
- Olej
- Nadzienie:
- Masło -50 g
- Zioła – do smaku
- Czosnek – 4 ząbki
Sos:
- Woda -250 ml
- Sól -1/3 łyżeczki
- Czosnek -3-4 ząbki
- Śmietana -3-4 łyżki
- Mąka -1 łyżeczka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Najpierw pokrój mięso w plastry o grubości około 1 cm. Następnie posól i dopraw do smaku z obu stron. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie w misce. Posmaruj nim każdy kawałek mięsa i zwiń. Do każdego kawałka możesz również dodać kawałek sera.
Zepnij mięso wykałaczkami. Na koniec obtocz roladki w mące i podsmaż na patelni z odrobiną oleju (na złocisto-brązowy kolor). Teraz przygotuj sos.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Polej mięso i duś na wolnym ogniu.