Tym razem przepis na karkówkę duszoną w cebuli i keczupie. Mięsko wprost rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne 🙂
Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką. Mięso pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oliwie lub oleju.
Gdy kotlety się ładnie podrumienią, zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz, aby odpoczęły. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Cebulę solimy do smaku, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia.
Gdy cebula lekko zmięknie, wkładamy do niej kotlety. Mięso umieszczamy pod cebulą. W 1 szklance wody rozrabiamy keczup i dolewamy na patelnię.