Niebo w gębie: Nigdy nie będziesz rozczarowana. Pyszne ciasto jabłkowo-jogurtowe.
To doskonałe ciasto jest niezwykle pyszne, soczyste i pachnące. Kiedy wystawiasz je na stół, znika w mgnieniu oka!
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 70 ml roztopionego masła
- 1 g cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 40 g cukru
- 5 g skrobi kukurydzianej
- 15 ml soku z cytryny
Krem:
- 500 g jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 g wanilii
- 3 białka jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru
Przygotowanie:
Podziel 3 jajka na żółtka i białka. Włóż żółtka do większej miski, dodaj sól i cukier puder. Wszystko dobrze miksujemy. Do masy dodać roztopione masło , cukier waniliowy i ponownie wymieszać.
Do przygotowanej masy w misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Formujemy ciasto w kulkę, kroimy jedną trzecią i wkładamy do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wkładamy do formy. Równomiernie je formujemy, a następnie wkładamy do lodówki na 20 minut.
Nieobrane jabłka pokroić w drobną kostkę i włożyć do garnka. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
W większej misce przygotuj jogurt (lub śmietanę), skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj masę. Białka wsyp do drugiej miski, dodaj szczyptę soli i dobrze ubij blenderem. Stopniowo dodawać cukier podczas ubijania.
Dodaj ubite białka do jogurtu i dobrze wymieszaj. Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki, połóż jabłka na cieście i dodaj krem jogurtowy. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na wierzchu kremu jogurtowego. Formę do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.