Jest takie pyszne, że nie wymaga nawet nadzienia: W końcu znalazłam przepis na idealny biszkopt – Ciasto jest lekkie, puszyste i nie opada.
Po latach w końcu znalazłam sprawdzony przepis na biszkopt, który jest naprawdę bezkonkurencyjny. Lekki, miękki i doskonały – nie potrzebujesz nawet kremu. Robię ten biszkopt od lat.
Składniki:
- 200 g cukru
- 1 łyżka wody
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 200 g mąki pszennej
- 1 szt cukru waniliowego
- 1 proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszaj cztery żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wodę i olej i dobrze wymieszaj. Posyp przesianą mąką, do której dodaliśmy proszek do pieczenia. Na koniec lekko wymieszaj z ubitymi białkami jajek.
Piekę w 180 stopniach do koloru złocistobrązowego – test wykałaczką jest idealny, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Czas pieczenia to około pół godziny, ale to naprawdę bardzo indywidualne. Jednak ważne jest, aby nie wyjmować za wcześnie z piekarnika, aby ciasto się nie było surowe.
Biszkopt używam nie tylko w formie okrągłej, ale również klasycznie na blasze i robię z niego np. roladę lub spód deserowy.
(Jeśli chodzi o okrągły kształt to najczęściej używam średnicy 26 cm, jeśli posiadasz mniejszą średnicę to biszkopt będzie wyższy i trzeba będzie dłużej piec). Wystarczy posmarować biszkopt dżemem lub napełnić go jak klasycznym kremem – wybór należy do Ciebie. Jednak sam w sobie jest również doskonały.
Ciasto kakaowe
Składniki:
- Jajka – 4 sztuki
- Mąka pszenna gładka – 100 g
- Kakao w proszku – 50 g
- Cukier – 200g
- Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- Masło do smaku
Przygotowanie:
Oddziel białko od żółtek. Schłodź białka w lodówce, aby lepiej ubijać. Ubij żółtka blenderem ze 100 g cukru. Zacznij ubijać białka blenderem na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość do maksimum. Stopniowo dodawać pozostały cukier do ubitych białek. Ubijaj, aż uzyskamy sztywną pianę. Do białek dodać ubite żółtka, delikatnie wymieszać łyżką od dołu do góry, aby masa nie opadła.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do ciasta. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-40 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto może osiąść.