Sambuk można przygotować z każdego rodzaju jabłek, zarówno słodkich, jak i kwaśnych. Cukier w przepisie jest również dodawany do smaku, możesz zmniejszyć jego ilość lub zwiększyć ją, dodać cukier waniliowy lub go pominąć, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Wybierz własną dekorację potrawy: możesz posypać deser cynamonem lub ozdobić liśćmi mięty. Smak sambuca przypomina trochę ptasie mleczko, ale jest jeszcze delikatniejszy i bardziej aromatyczny!
Pokrój jabłka na 2 lub 4 części, usuń rdzeń, umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15–20 minut (w tym celu możesz również użyć kuchenki mikrofalowej). Jabłka powinny być miękkie. Jeśli pieczesz ze skórką, usuń ją.
Podczas pieczenia jabłek zalej żelatynę zimną wodą. A następnie przeciśnij gotowe jabłka przez sito.
Żelatynę rozgrzej w kąpieli wodnej, ale nie dopuść do wrzenia (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej). Dodaj białko i cukier do schłodzonego musu jabłkowego. Wymieszaj to wszystko mikserem przez 1–2 minuty, aż utworzy się jednorodna masa.
Następnie dodaj żelatynę cienkim strumieniem. Ubij ponownie. Ułóż masę w misce, pucharkach do serwowania itp. i przenieś do lodówki, pozostawiając do zastygnięcia. Pozostaje Ci tylko włączyć swoją wyobraźnie i dekorować deser według własnego gustu i smaku!