Ten wyjątkowo puszysty sernik robi furorę na moim stole. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.
Przepisów na sernik jest ogrom, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce w mojej książce kucharskiej. Jest on niezwykle delikatny i puszysty, dlatego moje dzieci wręcz kochają jego smak!
Nie ma w nim wymyślnych i ciężko dostępnych składników, a jego przygotowanie nie sprawia żadnych problemów. Myślę, ze nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem bardzo prosto.
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75 gramów masła
Na nadzienie:
- 750 gramów twarogu
- 150 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- Tarta skórka z cytryny według uznania
- 0,25 litra mleka
- wanilia do smaku
- 4 białka

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Wylej je na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Aby przygotować nadzienie zmiksuj wszystkie podane składniki oprócz białek jajek. Ubij osobno 4 białka na sztywno i ostrożnie dodaj je do mieszanki z twarogiem.