Raz dwa i gotowe: Szybkie gołąbki bez zawijania.
Dziś chce podzielić się z Wami szybszą wersją lubianego przez wszystkich dania, czyli gołąbki! Nie musisz spędzić pół dnia w kuchni aby przygotować tę znaną potrawę.
Wypróbuj przepis i przekonaj się, że są po prostu smaczne!
Składniki
- kapusta – 250 gr,
- mięso mielone – 250 gr,
- ryż – 0,5 szklanki,
- cebula – 1 sztuka,
- marchewka – 1 sztuka,
- czosnek – 3 ząbki,
- sól
- pieprz
- jajko – 1 sztuka.
Przepis:
Drobno posiekaj kapustę, a następnie sparz wrzącą wodą. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę. Podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju, dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj mięso mielone, kapustę, jajko, marchewkę z cebulą, sól, pieprz, przyprawy.
Z mielonego mięsa uformuj podłużne kotlety, obtocz w mące i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia, polej sosem ( przepis znajdziesz poniżej). Piecz w 170 stopniach przez 30 minut.