Jak marynować kurczaka, aby mięso rozpływało się w ustach: Dodaj magiczny produkt we właściwym momencie.
Dzięki tej prostej i szybkiej w przygotowaniu marynacie Twój kurczak będzie smakował każdemu! Nada ona Twojemu daniu niepowtarzalny smak. Można nią marynować każdą cześć kurczaka, idealnie nada smak piersi z kurczaka jak i nóżką itp.
Aby mięso było delikatne i soczyste, ważne jest stosowanie marynaty dla kurczaka z musztardą , ale także wybór idealnego pojemnika . Wybierz te, które się nie utleniają: ceramika lub szkło, stal nierdzewna, emaliowana lub specjalne tworzywo sztuczne.
Nie zalecamy używania aluminiowych pojemników, ponieważ utleniają się i nadają mięsu nieprzyjemny smak. Rozmiar zbiornika jest również bardzo ważny, ponieważ kurczak musi wejść do niego całkowicie.
Ile marynować kurczaka
Wiele osób zaleca marynowanie kurczaka przez 2-3 godziny . Ale jest kilka niuansów w zależności od tego, która część tuszy będziemy gotować.
- Cała tusza marynowana przez całą noc.
- Piersi i skrzydełka – 1-2 godziny.
- Golenie i uda – 2-4 godziny.
Jak przyrządzić marynatę dla kurczaka
Składniki
- 1 kg mięsa z kurczaka
- 0,5 litra kefiru
- 0,5 łyżeczki. czosnku w proszku
- czerwona mielona ostra papryka
- czarny pieprz
- 0,5 łyżeczki curry
- papryka słodka
- sól
- 1 łyżeczka. Musztarda Dijon
Przygotowanie
Weź głęboki pojemnik. Wlej do niego kefir. Dodaj (według uznania, w zależności czy lubimy delikatne czy ostre smaki ), paprykę słodką i ostrą, sól i musztardę, czarny pieprz, a także czosnek w proszku i curry. Wszystko wymieszaj.
Umieść mięso w marynacie. Ważne aby całe mięso było dobrze namoczone w marynacie. Przykryj pojemnik. Włóż mięso do lodówki na całą noc, a następnie przygotuj je według własnego uznania, usmaż, upiecz itd. Możesz do marynaty dodać również kurkumy, nada ona mięsu jeszcze smaczniejszego smaku a jego skórka będzie miała piękny złoty kolor.
Możesz również wzbogacić marynatę w ulubione zioła np. kolendrę, mięte, szałwie, tymianek, rozmaryn, majeranek czy bazylie. Jeśli kupiłeś zamrożone mięso i planowałeś je marynować, nie czekaj, aż się rozmrozi, i natychmiast wylej mieszaninę kefiru: kurczak będzie również dobrze marynowany.
- Ta marynata dla kurczaków z musztardą może być tez stosowana do innych rodzajów mięsa, ale nie do ryb.
- Sposób przygotowania marynowanego mięsa można wybrać według własnego uznania. Moim ulubionym jest pieczenie : kawałki są soczyste i mają piękny, złoty kolor.