Pyszna sałatka na Wielkanocny stół – na smaczny początek roku: Delikatny i bardzo przyjemny smak.
Masz dość monotonnych sałatek, które zawsze są przygotowywane z majonezem? Nasza sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu, ponieważ jako sosu użyjemy oryginalnego sosu z awokado. Nada on daniu szczególnego smaku i lekką pikantną nutę.
Składniki
- 1 awokado
- pół cytryny
- 50 mililitrów oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 ogórki
- 100 gramów twardego sera
- 4 jaja kurze ugotowane na twardo
- 300 gramów wędzonego mięsa z kurczaka
- 300 gramów pieczarek
Przygotowanie
Obierz i usuń pestkę z awokado, włóż je do miski i zmiażdż widelcem. Dodaj do niego sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, posól i popieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki.
Umyj ogórki i pokrój w małą kostkę. Przenieś do głębokiej miski. Zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj do ogórków. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i dodaj do reszty produktów. Wędzonego kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
Pokrój pieczarki na małe kawałki, podsmaż, ostudź i dodaj do sałatki. Dopraw sałatkę przygotowanym sosem, wymieszaj i przełóż do salaterki do serwowania.