Pyszne delikatne domowe ciasto twarogowe: Zakochacie się w tym cieście.
Desery z twarogu są zawsze bardzo smaczne i sycące. A jeśli nie wymagają pieczenia, gotowanie ich jest samą przyjemnością. W tym przepisie praktycznie wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć do lodówki.
Ze względu na delikatną konsystencję ciasto te po prostu rozpływa się w ustach. A kremowy, czekoladowy smak tego deseru może z łatwością konkurować z większością słodyczy w najlepszych restauracjach.
Składniki
- Twaróg – 700 g
- Mleko skondensowane słodzone – 370 g
- Żelatyna – 30 g
- Gorzka czekolada – 100 g
- Mleko – 150 ml
- Śmietana 30% – 400 ml
Przygotowanie
Zalej żelatynę zimną wodą (według instrukcji na opakowaniu) i pozostaw do spęcznienia. Wymieszaj twaróg i mleko skondensowane za pomocą miksera, aż masa będzie gładka. Ubij śmietanę na sztywną masę i delikatnie wprowadź do masy twarogowej.
Rozpuść czekoladę i wymieszaj z podgrzanym mlekiem. Włóż żelatynę do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, aby się rozpuściła, dodaj kilka łyżek twarogu i wymieszaj, kolejno dodaj ją do twarogu i wymieszaj mikserem. Podziel masę twarogową na 2 części. Jedną wymieszaj z czekoladą.
Na dno formy wlej 10 łyżek masy czekoladowej, a następnie dodaj 8 łyżek białej masy, kolejno 5 łyżek czekoladowej. Napełnij formę naprzemiennie masą, aż się ona skończy. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny.