Ten przepis na placuszki z nadzieniem dostałam od mojej sąsiadki: Po prostu zakochałam się w ich smaku.
Ten przepis może być prawdziwym ratunkiem w kryzysowej sytuacji dla każdej gospodyni domowej! Placuszki z nadzieniem są przygotowywane dość szybko i prosto, a cienkie i delikatne ciasto dobrze komponuje się z pysznym aromatycznym nadzieniem!
Są idealne na śniadanie, na wizytę gości czy jako przekąska na pikniku. Ale najczęściej przygotowuje je jako przekąskę dla dzieci do szkoły i do pracy mojego męża.
Dzisiaj powiemy Ci, jak zrobić małe, szybkie bombowe placuszki z pysznymi dodatkami. Ciasto na oleju roślinnym i wrzącej wodzie jest niesamowicie delikatne i pyszne!
SKŁADNIKI
- 220 ml wrzącej wody
- 2,5-3 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 g sera feta
- 4–5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garść ziół
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Dodaj sól, cukier i olej roślinny do gorącej wody. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól i cukier się rozpuściły. Wsyp mąkę do wygodnego pojemnika, dodaj przygotowany płyn i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.
Aby przygotować nadzienie, obierz czosnek i zetrzyj go na drobnej tarce. Pokrój pomidory w koła o grubości około 5 milimetrów. Drobno posiekaj zioła.
Rozetrzyj ser feta widelcem i dodaj do niego zioła i czosnek, wymieszaj.
Podziel ciasto na 4 części, najpierw zwiń każdą część w kulkę, a następnie cienko rozwałkuj. Rozłóż pomidory na cieście, pozostawiając miejsce, abyś mogła zamknąć ciasta. Rozłóż ser feta na każdym kole pomidora.
Rozłóż drugą warstwę ciasta na wierzchu. Weź szklany kubek i wytnij kółka z ciasta, tak aby po środku znajdował się pomidor. Ręcznie złącz każdy placek.
Włożyć ciasta do dobrze rozgrzanego oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Połóż gotowe produkty na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
To wszystko, placuszki są gotowe. Smacznego!