Babeczki na kwaśnej śmietanie: Są tak pyszne, że zaczniesz robić je codziennie.
Babeczki na kwaśnej śmietanie wychodzą zawsze słodkie, piękne i bardzo smaczne. Wszystkie dzieci je kochają, ale dorośli również!
Możesz upiec je według tego pysznego przepisu i ozdobić według swojego uznania, na urodziny, święta, przyjacielskie spotkanie przy kawie.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 130 g masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- foremki do pieczenia
Ubij zwykły cukier i cukier waniliowy z jajkami, do momentu aż chrupiący cukier się rozpuści.
Dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.
Kontynuując ubijanie, dodaj śmietanę. Przesiej mąkę przez sito i dodaj do niej proszek do pieczenia. Następnie dodawaj mąkę małymi porcjami i mieszaj. Ciasto powinno być konsystencji jak gęsta kwaśna śmietana. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Wypełnij formy ciastem do 2/3 ich wysokości. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz babeczki przez 20–25 minut.
Sprawdzaj gotowość babeczek wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Jeśli wykałaczka jest sucha – babeczki są gotowe.