Mięciutki i aromatyczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół: Pierniki na kefirze.
Ten wyjątkowy przepis, polecam wszystkim miłośnikom pierników. Tych miękkich i aromatycznych ciastek nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.
Moje dzieci zawsze chętnie pomagają mi w ich przygotowaniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniki, wykonasz z tanich i łatwo dostępnych składników, a ich aromat będzie unosił się w całym domu, zanim jeszcze trafią do piekarnika… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 350 g kefiru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
Jedno całe jajko i jedno żółtko oddzielone od białka, ubij z miodem i 1 szklanką cukru. Potem nie przerywając ubijania, dodaj kefir, olej i przyprawę do pierników. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Teraz, do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. i wyciśnij z ciasta pierniki o dowolnym kształcie. Pierniczki wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut. W tym czasie, białko z oddzielonego wcześniej żółtka, ubij z pozostałym cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści a lukier zgęstnieje.
Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjmij pierniki z piekarnika, wysmaruj lukrem na wierzchu i piecz w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Gotowe!