Moje dzieci zawsze chętnie pomagają mi w ich przygotowaniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniki, wykonasz z tanich i łatwo dostępnych składników, a ich aromat będzie unosił się w całym domu, zanim jeszcze trafią do piekarnika… Spróbuj i przekonaj się sama!
Jedno całe jajko i jedno żółtko oddzielone od białka, ubij z miodem i 1 szklanką cukru. Potem nie przerywając ubijania, dodaj kefir, olej i przyprawę do pierników. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Teraz, do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. i wyciśnij z ciasta pierniki o dowolnym kształcie. Pierniczki wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut. W tym czasie, białko z oddzielonego wcześniej żółtka, ubij z pozostałym cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści a lukier zgęstnieje.
Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjmij pierniki z piekarnika, wysmaruj lukrem na wierzchu i piecz w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Gotowe!