Te niesamowite ciasteczka budyniowe wyglądają i pachną jak świeżo wyjęte z piekarnika.
Ciasteczka Linza są przepyszne z budyniem waniliowym! Te ciasteczka są przepiękne i pyszne. Po ich upieczeniu cały dom pachnie wanilią.
Oto rzeczy, których będziesz potrzebować
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250g masła
- 3 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 2 łyżki rumu
Nadzienie:
- dżem
- marmolada
- nutella
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę, miękkie masło i proszek budyniowy. Dodaj żółtka, rum i sól. Uformuj z ciasta kulę. Włóż do lodówki.
Ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4 mm, a następnie wyciąć z niego dowolne kształty, np. koła, serca lub kwiaty. Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około. 8 – 10 minut.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia. Na wierzchu rozsmaruj masło, dżem lub nutellę. Dodaj kolejny herbatnik na wierzch. Przechowuj je na płasko do następnego dnia. Umieść je w pojemniku i przechowuj w chłodnym miejscu. Aby zmiękły, herbatniki należy pozostawić na 2-3 dni.