Zakochasz się w tej zupie, gdy tylko jej spróbujesz: Nadaje się (nie tylko) na świąteczne uczty.
Przygotuj szybką, sycącą, ale przede wszystkim smaczną zupę dla swojej rodziny, którą możesz podać na każdą okazję. Pyszna zupa jarzynowa z mięsem mielonym cieszy nie tylko oczy ale i kubki smakowe.
Składniki:
- 1 cebula
- olej roślinny
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- olej roślinny
- 1 czerwona papryka
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 30 g makaronu
- pietruszka
Przygotowanie:
Do garnka dodać olej i posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i wymieszaj.
Następnie dodać obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę i wymieszać drewnianą łyżką. Zalewamy wodą, solimy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20-25 minut na małym ogniu.
Wlej olej na patelnię na kuchence. Dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać. Dodać mięso, rozgnieciony czosnek i wymieszać.
W trakcie smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i wymieszać. Następnie dodaj sól, pieprz czarny, pieprz mielony i bazylię.
Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Do zupy dodać mięso, wymieszać i polać makaron.
Zupę wymieszać, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu. Posyp posiekaną natką pietruszki, zamieszaj i wyłącz ogień.