Poszukujesz szybkiego i prostego przepisu na smaczne i ciekawe danie: To rozwiązanie Cię zaskoczy.
Masz ochotę na smakowity obiad, którego przygotowanie nie zajmuję całego dnia? Nowy przebój w twojej kuchni czyli „mięso w filiżance”, faszerowane grzybami!
Z uwagi na użycie filiżanki do wykonania tego dania, brzmi ono bardzo wykwitnie. Po usłyszeniu słów mięso w filiżance przenosimy się głową do pięknego Paryża, gdzie zajadamy się cudownymi posiłkami z widokiem na wieże Eiffela.
Danie przyciąga wzrok jak czerwone sukienka w letnie wieczory, a do tego pachnie tak obłędnie, iż sąsiedzi przyjdą z niespodziewaną wizytą aby spróbować tego dania. Soczyste mięso uformowane w kuleczki, do tego nadzienie z przepysznych grzybów potwierdzą fakt, iż przez żołądek naprawdę jesteśmy w stanie dojść do czyjegoś serca. Musisz sam się przekonać!
Składniki :
- Wieprzowina – 1kg.
Farsz:
- Pieczarki – 400 g,
- Cebula – 2 sztuki,
- Twardy ser – 200 g,
- Ziemniaki – 5 sztuk.
Przyprawy:
- Czarny pieprz(mielony) – szczypta do smaku,
- Sól – szczypta do smaku,
- Olej słonecznikowy – 2 łyżeczki,
- Masło – 50g,
- Majonez – 2 łyżeczki.
Przyrządzanie :
Kładziemy mięso na deskę i kroimy je na 1 centymetrowe części. Z jednego kilograma mięsa powinno być 10 kawałków. Następnie każdą sztukę rozbijasz na płasko i doprawiasz solą i pieprzem do smaku. Teraz zajmujemy się pozostałymi składnikami.
Ziemniaki wraz ze skórką – pamiętaj aby dokładnie je umyć przed – wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Później poczekaj kilka minut, aż trochę ostygną i zetrzyj na drobno na tarce. Na rozgrzaną patelnie z olejem słonecznikowym, wrzuć posiekaną cebulą i pieczarki i podsmaż przez chwilę.
Następnie dopraw przyprawami do smaku. Ostatnim potrzebnym składnikiem do wykonania tego cudownego dania będzie ser starty na grubych oczkach. I komponujemy! Na kubek od herbaty nadziej swoje rozbite mięso w taki sposób, aby zwisało trochę z krawędzi(jak pajęczyna).
Następnie wrzuć tam podsmażoną cebulę, pieczarki i starty ser po czym dociśnij wszystko siebie. Na koniec wrzuć mały kawałek masła, ziemniaki, po czym wyrównaj powierzchnię. Palcami weź wystające brzegi mięsa i przykryj nimi nadzienie. Na blachę wyłożoną papierem, wrzuć swoją kulkę mięsa, odwracając ostrożnie kubek. Każdą kuleczkę z z wierzchu posmaruj majonezem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.