Brakuje nam również czasu, by szukać nowych przepisów. Jednak niewiele osób wie, iż można stworzyć coś nowego i smacznego, bazując na tym, co mamy w zasięgu własnej kuchni. Poniższy przepis stanowi dowód na kreatywne danie z produktów, które codziennie spożywamy.
Warto jednak powrócić do tej pysznej przekąski. Byłoby jednak o wiele ciekawiej (i bardziej fit), jeżeli zrezygnujemy z mąki. Takie słodkie placuszki będą świetnie nadawały się na 1 z 5 podstawowych dziennych posiłków.
Jabłka należy umyć, obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wsypujemy je do wysokiego naczynia i dodajemy jajka. Mieszamy i doprawiamy solą. Do naszej masy dodajemy kolejno sodę, cukier oraz kaszę mannę.
Całość należy wymieszać i odstawić do odpoczynku na około 20 – 30 minut tak, by kaszy udało się napęcznieć. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki na małym ogniu po kilka minut z obu stron.
By mieć pewność, iż nie będą w środku surowe, możemy przykryć je podczas smażenia drugiej strony pokrywką. Tak przygotowane placuszki z jabłkami możemy jeść same lub serwować ze śmietaną, dżemem, sosem czekoladowym lub inny dodatkiem.