Klopsiki idealne do zupy – soczyste i delikatne kulki, a nie pozbawione smaku grudki
Te pyszne i miękkie klopsiki idealnie sprawdzą się jako uzupełnienie każdej zupy.
Warto je przygotować szczególnie z mielonej wołowiny, bo takie mięso doskonale zachowuje swój kształt, a przy okazji nada bulionowi pysznego posmaku. Jeśli nie masz pod ręką wołowiny, to z powodzeniem możesz przygotować klopsiki z wieprzowiny lub drobiu.
Cebulę w proszku można zastąpić tą świeżą i drobno ją posiekać. Dzięki kaszy lub bułce tartej klopsiki są wyjątkowo miękkie i delikatne.
Składniki
- 450 g mielonego mięsa wołowego (można zastąpić wołowym lub drobiem)
- 1 jajo
- Ćwierć szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka cebuli w proszku (można zastąpić drobno posiekaną świeżą)
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Pół łyżeczki soli
- Ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą, a następnie dodaj ubite jajko. Dokładnie wymieszaj tak powstałą masę.
Kolejny krok to posolenie i dopieprzenie masy z mielonym mięsem. Następnie dodaj do niej cebulę w proszku oraz natkę pietruszki.