Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, musisz spróbować tych ciasteczek. Kruche ciasto doskonale komponuje się z orzechowym kremem – powstałe ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Orzechowy krem:
Ciasto:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. To klasyczne ciasto, więc jeśli masz resztki z innych świątecznych wypieków, możesz je spokojnie wykorzystać.
Ciasto dobrze jest zostawić w lodówce. I dopiero wtedy rozwałkowujemy go na cienki arkusz.
Następnie wycinamy z ciasta koła i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Krem orzechowy: Ubij pianę z białek. Stopniowo zaczynamy dodawać cukier.
Ubijaj, aż powstanie zwarta masa. Na koniec wymieszaj orzechy z tą mieszanką drewnianą łyżką.
Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy tak przygotowaną masę na wycięte kółka. Na wierzch połóż połówkę orzecha włoskiego.
Piec w temperaturze 160-170°C przez około 15 minut. (w zależności od piekarnika).