Wystarczy, że pokroisz i nie będziesz już musiała zajmować się panierowanymi kanapkami. Robię go zawsze na święta i jest to ogromny sukces. Jeśli chcesz uzyskać niesamowity smak i aromat, dodaj do ciasta czosnek lub drobno posiekane zielone zioła.
Opcjonalnie:
Wlej śmietanę do miski.
Dodaj jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Szynkę lub boczek drobno posiekać. Na Wielkanoc gotowane wędliny w plasterkach to doskonała alternatywa.
Mięso wymieszać z ciastem. Drobno posiekaj papryki. Dodaj je również do mieszanki.
Teraz wystarczy doprawić pieprzem i solą do smaku. Można również dodać zioła – na przykład pietruszkę lub koperek.
WSKAZÓWKA: Moja babcia dodawała też drobno posiekaną młodą pokrzywę lub niedźwiedzi czosnek, w zależności od tego, co właśnie zebrała. To naprawdę doskonała wielkanocna potrawa. Teraz po prostu ułóż mieszaninę warstwami w długiej, natłuszczonej formie.
Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut (lub w zależności od piekarnika). Możesz podawać po ostygnięciu.