Świąteczne ciasto pikantne: 5 jajek, 5 łyżek śmietany, 5 łyżek mąki, kawałek szynki i masz pyszności.
Doskonały pomysł na szybką przystawkę, która z pewnością zachwyci każdego gościa.
Wystarczy, że pokroisz i nie będziesz już musiała zajmować się panierowanymi kanapkami. Robię go zawsze na święta i jest to ogromny sukces. Jeśli chcesz uzyskać niesamowity smak i aromat, dodaj do ciasta czosnek lub drobno posiekane zielone zioła.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek zwykłej mąki
- 300 g szynki lub boczku
- 2-3 papryki
- zmielony czarny pieprz
- sól
- przyprawy do smaku
- drobno posiekana natka pietruszki
Opcjonalnie:
- drobno posiekana młoda pokrzywa
- dziki czosnek
- zielona cebula
Przygotowanie:
Wlej śmietanę do miski.
Dodaj jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Szynkę lub boczek drobno posiekać. Na Wielkanoc gotowane wędliny w plasterkach to doskonała alternatywa.
Mięso wymieszać z ciastem. Drobno posiekaj papryki. Dodaj je również do mieszanki.
Teraz wystarczy doprawić pieprzem i solą do smaku. Można również dodać zioła – na przykład pietruszkę lub koperek.
WSKAZÓWKA: Moja babcia dodawała też drobno posiekaną młodą pokrzywę lub niedźwiedzi czosnek, w zależności od tego, co właśnie zebrała. To naprawdę doskonała wielkanocna potrawa. Teraz po prostu ułóż mieszaninę warstwami w długiej, natłuszczonej formie.
Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut (lub w zależności od piekarnika). Możesz podawać po ostygnięciu.