Instrukcja jak zrobić domowe masło z tylko 1 składnika – jogurtu naturalnego.
Tradycyjnie świąteczne wypieki nie mogą obejść się bez masła.
Jednak masło jest również niezbędne do normalnego śniadania – ze świeżym pieczywem, bułką czy ciastem wigilijnym to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Ale z pewnością wielu nie cieszy fakt, że masło jest coraz droższe i wygląda na to, że nie jest już tak dobre jak kiedyś, dlatego szukaliśmy sposobów na łatwe, szybkie i wygodne zrobienie domowego zamiennika masła zawsze wtedy, gdy tego potrzebujemy.
To naprawdę fantastyczne, jak łatwo można zrobić domowe masło! :-). Do całego przygotowania potrzebujesz tylko jednego składnika – białego jogurtu.
Więc następnym razem, gdy zobaczysz go w promocji w sklepie, nie wahaj się wypróbować tego pomysłu. Masło jest doskonałe, pyszne i smakuje całej rodzinie.
Składniki:
- 4 słoiki gęstego białego jogurtu (500 g)
Dodatkowo:
- Mikser
- Woda
- Lód
Przygotowanie:
Podstawą jest praca z jak najgęstszym białym jogurtem. Otwórz jogurty i włóż go do miski. Dodaj 150 ml wody.
Przykryj i zacznij ubijać. Ubijaj na minimalnych obrotach przez 10 minut. Po 10 minutach widać, że część stała – masło i płyn – oddzieliły się od masy. Odlej płyn, jest to maślanka, którą możesz później wykorzystać do świątecznych wypieków.
Dodaję go np. do ciasta na domowe ciasteczka waniliowe. Teraz ponownie zamknij pojemnik i krótko ubij. Teraz widać, że w pojemniku została już tylko piękna stała masa (masło).
Teraz usuń masło i przełóż do miski. Nadal wciskamy i ściskamy maślankę w dłoniach. Umieść masło w zimnej wodzie na 10 minut. Do wody najlepiej dodać kostki lodu, aby była jak najzimniejsza. Następnie zawiń masło w papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny i gotowe.