Są prawdziwą bombą i znikają w minutę: Szybki i łatwy przepis na świąteczne ciasteczka.
Delikatny kremowy deser, który może przygotować absolutnie każdy. Jest tak smaczny, że będziesz go regularnie przygotowywać.
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 ml mleka
- 180 g mąki
- 20 g kakao
- 16 g proszku do pieczenia
- 125 gram mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- dżem
- cukier puder
Przygotowanie:
Dodaj jajka do głębokiej miski. Posypać szczyptą soli, cukru, cukru waniliowego i ubić mikserem.
Wlać olej i wymieszać trzepaczką. Dodaj mleko do mieszanki. Dokładnie wymieszać.
Dodaj kakao i proszek do pieczenia do małej miski z mąką. Dobrze wymieszaj łyżką. Kakaową mieszankę przesiać przez sito do miski i wymieszać trzepaczką.
Cienką masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź go po całej powierzchni. Piec w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
Do miski dodać mascarpone. Wlać śmietanę. Ubij śmietanę mikserem.
Upieczone ciasto wyjąć z blachy do pieczenia. Wytnij koła za pomocą szklanki. Resztę ciasta kruszymy rękoma na okruchy. Przełożyć do osobnej miski.
Kręgi ciasta posmarować mlekiem. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem na brzegi.
Na środek dodać łyżeczkę dżemu. Następnie nakładamy krem. Wierzch posypać bułką tartą.