Poradzi sobie z nimi nawet początkujący, a smak jest niesamowity – Cała rodzina prosiła o przepis.
Moja mama wysłała mi ten przepis kilka lat temu jako łańcuszek z przepisami na Boże Narodzenie.
Od tego czasu te paryskie ciasteczka stały się w naszym domu prawdziwą rodzinną perełką – piecze się je przez cały rok, nie tylko na Boże Narodzenie. Są naprawdę proste i pyszne.
Składniki:
- 1 jajko
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka zwykłej mąki
Krem:
- 1 jajko
- 40 g kryształków cukru
- 10 g kakao
- 80 g masła
Polewa:
- Czekolada do gotowania
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Następnie masę wkładamy do woreczka, koniec odcinamy na szerokość jaką chcemy mieć podstawę pod rolki. Układamy na blasze – na papierze do pieczenia. Potem pieczemy.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Gdy ciasto się piecze, przygotuj nadzienie. Jajko ubić z cukrem na parze i dodać kakao.
Gdy mięso trochę ostygnie, wymieszaj z nim masło. Umieść go w torbie i poczekaj, aż lekko stwardnieje. Możemy wstawić na chwilę do lodówki.
Następnie odcinamy końcówkę, ponownie na żądaną szerokość i nakładamy na ostudzone biszkopty. Na koniec rozpuśćmy czekoladę nad parą i wlejmy do niej łyżkę oleju.