Masz ochotę na pyszne pieczone mięso w autorskiej marynacie? Oto przepis!
Do przygotowania pieczonego mięsa potrzebujesz:
- 2 kg boczku
- 1,5 litra soli
- 1,5 kg suszonego czosnku lub 5 ząbków świeżego czosnku
- 0,5 opakowania czerwonej papryki (mielonej)-
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
- a także rolkę folii aluminiowej
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżki cynamonu (mielonego)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 1 kg suszonego czosnku
- 1 jabłko
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj odpowiednio boczek do marynowania. Możesz odkroić skórę lub ponacinać ją w kratkę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Następnie przygotuj niewielką miskę i wrzuć do niej zmielony pieprz i czerwoną paprykę, sól oraz suszony czosnek. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotowany wcześniej kawałek mięsa natrzyj sporządzoną mieszanką przypraw. Mięso powinno być dokładnie pokryte przyprawami zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz nacięć. Pozostały czosnek w ząbkach włóż do kawałka boczku nacinając lekko strukturę mięsa przy pomocy noża.
Przygotowany w ten sposób boczek zawiń w folię aluminiową, przełóż na blaszkę do pieczenia, a następnie włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotuj marynatę. Jabłko starte na tarce z dużymi oczkami wymieszaj z koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz sosem pomidorowym. Następnie dodaj przyprawy sypkie i wymieszaj. Marynatę zagotuj, do momentu w którym utworzy się gładka masa.
Po dwóch godzinach pieczenia wyjmij mięso z folii, nasmaruj marynatą, a następnie przełóż na grilla. Boczek grilluj około 5min w 220 stopniach.