Można ją nie tylko dodać do różnych dań, co wzbogaci i nada im niepowtarzalny smak, ale też sama w sobie może stanowić główną część posiłku.
Dzisiaj pokażę Ci przepis, który zaskoczy smakiem każdego z domowników, nawet niejadka. W dodatku jest bardzo prosty, nie wymaga dużej ilości składników ani czasu.
Cukinię dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki oraz odcinamy jej końcówki. Jeśli mamy młodą cukinię, nie trzeba jej obierać. Jej skóra jest wtedy bardzo delikatna i nie będzie przeszkadzać w jedzeniu.
Cukinię kroimy w kostkę, ale niezbyt drobno i usuwamy nasiona (tak samo jak w przypadku skórki, jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba się ich pozbywać).
Należy uważać, aby nie trzymać jej za długo na ogniu, ponieważ może zacząć się rozwalać i stworzy się z niej maź. Usmażoną cukinię przekładamy do miski.
Czosnek siekamy razem z pietruszką lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zmiażdżone orzechy włoskie oraz olej lub oliwę z oliwek. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem według uznania.