Jeśli posiadamy działkę, możemy nawet sami je hodować, zwracając uwagę, aby była to uprawa naturalna i ekologiczna. Dużo trudniej o codzienną porcję warzyw zimą, możemy jednak zamknąć trochę lata w słoikach.
Szybka sałatka na zimę, idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Nie tylko zdrowa i smaczna, ale także łatwa w przygotowaniu.
Na dno słoika wkładamy ziarna pieprzu. Układamy pierwszą warstwę z obranej i startej marchewki – marchewka powinna być starta na tarce do marchwi po koreańsku, czyli w długie paski. Jeśli nie mamy takiej tarki, można zetrzeć ją na grubych oczkach zwykłej tarki.
Układamy trzecią warstwę z pokrojonej w paski papryki. Najpierw należy usunąć z niej gniazda nasienne. Następnie układamy czwartą warstwę z poszatkowanej kapusty. Dociskamy warzywa.
Ostatnią warstwę układamy z pokrojonych pomidorów. Znów przygniatamy wszystkie warstwy. Słoik musi być ciasno wypełniony.
Mieszamy dokładnie razem sól, cukier, wodę i ocet. Do słoika wlewamy olej, a następnie przygotowaną marynatę.