Przepis tak znakomity, że nie można go nie wypróbować – Otrzymasz rogale bardzo miękkie i wyśmienite.
Każdy z nas ma ochotę czasami na pyszne ciasto, które się szybko robi. Idealnym rozwiązaniem są chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną i nadziane jabłkami. Co ważnie zrobienie takich rogali nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- szklanka letniego mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 125g roztopionego masła,
- 2 szklanki mąki półgrubej,
- skórka z jednej cytryny,
- 1 kostka świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 ml kwaśnej śmietany.
Wybierz nadzienie:
Warto też dodać, że możemy wybrać nadzienie do tych rogalików. Z reguły bierze się jabłka, ale można to zamienić na orzechy.
- Nadzienie orzechowe:
Orzechy trzeba zmielić i dodać cukier i jedną lub dwie szklanki mleka. - Nadzienie jabłkowe:
Wybierz od czterech do pięciu sztuk jabłek, dodaj cynamon i cukier.
Jeśli lubisz, to możesz także zrobić nadzienie serowe lub makowe, czy z dżemem. Jest tutaj duża dowolność do wyboru. Dzięki temu możemy urozmaicać nasze rogale. Należy też pamiętać, żeby posmarować rogaliki przed włożeniem do piekarnika. Najlepiej do tego wymieszać 2 żółtka z 2 łyżkami mleka.
Przygotowanie:
Zacznij od mąki, którą musisz przesiać i dodaj do tego sól, cukier, startą skórkę cytryny i śmietanę oraz jajka. W trakcie mieszania dodaj w innej misce 2 łyżki mąki z letnim mlekiem i zmiażdż drożdże, nie zapomnij o jednej łyżce cukru. Odstaw na chwilę. Tak zakwaszone drożdże dodaje się do mąk i roztopionego masła.
Dobrze jest ciasto wyrabiać rękami, by było gładkie i może się ono kleić. Należy je mieszać przez co najmniej 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie można przygotować nadzienie. Gdy mamy jabłka, to trzeba zetrzeć je na tarce i wymieszać z cynamonem i cukrem.
Orzechy zaś zalać gorącym mlekiem i dodać cukier. Tak samo należy postąpić, gdy weźmiemy nadzienie makowe. Rozłóż na blacie mąkę, by ciasto nie przywarło i podziel na 8 bochenków. Następnie trzeba podzielić na jeszcze mniejsze bochenki i robi się od 3 do 4 bochenków.
Każdy bochenek zwija się w okrąg i wykonuje się nacięcia w górnej części ciasta nożem. Nadzienie nakładamy na dole i dobrze jest łyżką wycisnąć sok z jabłek. Zwiń i złóż na blaszce do pieczenia, która jest wyłożona papierem. Żółtka ubij z mlekiem i polej po każdym rogaliku.