W celu przygotowania wałeczków ziemniaczanych należy przygotować następujące składniki:
W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaka i pokroić go na plasterki. Następnie należy ugotować obranego i pokrojonego ziemniaka na parze przez około 20 minut.
Po ugotowaniu należy ugnieść ziemniaka na puree. Następnie powstałą mieszankę należy umieścić w misce. Do miski trzeba dodać: sól, pieprz oraz drożdże, a następnie całość dokładnie wymieszać. Następie do całości należy dodać jajko oraz mleko kropka i znów wymieszać.
Następnie do miski należy dodać przesianą mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać. Całość należy przykryć folią spożywczą lub przykrywka i odstawić na około godzinę.
W międzyczasie należy posiekać szczypiorek, a po godzinie należy go dodać do masy ziemniaczanej i zamieszać. Całość powstałego ciasta z maski należy przełożyć do woreczka foliowego i odciąć końcówkę.
Następnie należy porcjami wyciskać z worka gotową mieszankę na rozgrzany olej. Ciasto smaż w głębokim oleju aż uzyskają złoty kolor.