Mięso umieść w misce, połącz z ryżem oraz drobno pokrojoną cebulą. Umyte marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj je do mięsa mielonego razem z jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Posyp przyprawami i porządnie wymieszaj. Z przygotowanej masy mięsnej utwórz okrągłe klopsiki, a następnie umieść je w formie do pieczenia.
Śmietankę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, solą, olejem, czerwoną papryką oraz czarnym mielonym pieprzem. Całość ubij dokładnie za pomocą trzepaczki, aż do uzyskania gładkiego sosu. Na koniec użyj wody, żeby go rozcieńczyć i wylej go równomiernie na klopsiki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz klopsiki przez około 30 minut. Opcjonalnie posyp gotowe danie startym serem. Smacznego!
Pokrój drobno kapustę i połącz z mięsem mielonym. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz oraz jajko i dokładnie wymieszaj.
Uformuj z masy kulki i wyłóż je na natłuszczoną olejem blachę. Całość przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez około 30 minut.