Każdy, kto go spróbuje, z pewnością jeszcze nie raz po nie sięgnie. Ulubione owoce z dodatkiem delikatnego, waniliowego smaku – czy istnieje lepsze połączenie?
Jajka ubijamy z dodatkiem 50 g cukru i 10 g cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. Następnie, do ubitych jajek dolewamy mleko i dodajemy 30 g masła, 90 g mąki oraz proszek do pieczenia. Owoce myjemy i obieramy, a następnie wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
Plasterki owoców z obu stron zanurzamy w cieście, a następnie układamy je w formie jeden na drugim, nie przejmując się tym, czy kładziemy jabłko, czy gruszkę. Resztę ciasta wylewamy na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny.
Mieszamy resztę mąki, miękkiego masła i cukru oraz cukru wanilinowego i szczyptę soli.