Zapierający dech w piersiach deser, który zachwyci każdego: Zapiekanka z twarogiem i gruszką.
Proponuje Ci wypróbować mój nowy przepis na zapiekankę twarogową z gruszką. Klasyczna wersja tego dania przygotowywana jest z rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub marmoladą. Ale ta owocowa, moim zdaniem, jest znacznie lepsza zarówno pod względem prezencji, jak i zapachu i smaku.
Ale zaletą tego domowego przysmaku jest nie tylko smak i wygląd, ale także fakt, że jest to dietetyczna wersja zapiekanki pieczona w piekarniku, co oznacza, że możesz cieszyć się jej obłędnym smakiem bez obawy o nadwagę. Użyj niskotłuszczowego twarogu, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu tylko 12% – a otrzymasz naprawdę smaczny i zdrowy deser.
Składniki:
- Twarożek – 350 g
 - Gruszka – 300 g
 - Białka Jaj – 2 sztuki
 - Kasza manna – 3 łyżki
 - Soda – 1 łyżeczka
 - Sok z cytryny – 2 łyżeczki
 - Miód – 2 łyżki
 - Śmietana – 2 łyżki
 - Kakao – 1 łyżki
 

Przygotowanie:
Połowę gruszek pokrój w kostkę, a drugą w plastry. Wymieszaj owoce pokrojone w kostkę ze śmietaną, niskotłuszczowym twarogiem, miodem, sokiem z cytryny, sodą i kakao. Ubij białka osobno. Dodaj do masy kaszę mannę. Połącz, delikatnie mieszając zawartości obu mis. Włóż dobrze wymieszaną masę do formy i udekoruj plasterkami gruszki.