Prosta i najbardziej ulubiona sałatka rybna w mojej rodzinie: Jak przygotować rybę pod pierzynką.
Anastas Bogomilov właściciel popularnych tawern, po raz pierwszy podał to danie w sylwestra 1919 r. W tym czasie śledź był uważany za jeden z najważniejszych przysmaków. Z czasem przekąskę przygotowywano na różne świąteczne i ważne okazje.
Od tego czasu przepis niewiele się zmienił, wiele pokoleń z niego korzystało! Ale ta wersja przepisu podbije serce wielu z Was. Dwa rodzaje ryb, pyszna galaretka…wygląda bardzo elegancko. Radzę kupno lekko solonego łososia i śledzia.
Składniki
- Łosoś – 150 g
- Burak ćwikłowy – 2 sztuki
- Marchewki – 2 sztuki
- Cebula – 1 szuka
- Jajko – 4 sztuki
- Majonez – 150 g
- Kwaśna śmietana – 200 g
- Żelatyna – 20 g
- Woda – 130 ml
- Śledź – 1 sztuka
- Natka pietruszki – 1 pęczek
Przygotowanie
Umyj buraki i marchewkę. Osuszyć warzywa ręcznikami papierowymi. Owiń je folią. Ustaw temperaturę piekarnika na 200 ° C. Włóż warzywa w folię do pieczenia i do piekarnika. Piecz do miękkości i ostudź.
Obierz pieczone warzywa i pokrój je w małą kostkę. Ugotuj jajka i i pokrój. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Pokrój łososia w małą kostkę.
Oczyść śledzie i pokrój jak łososia.
Zalej żelatynę zimną wodą. Odstaw na chwilę. Rozpuść potem żelatynę w kąpieli wodnej.
Połącz żelatynę z majonez i śmietana, na gładka masę.
Posiekaj pęczek ziół. Połóż łososia na dnie plastikowego pojemnika. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Podziel masę śmietany i majonezu na 6 części. Zalej rybę jedną częścią.
Następnie naprzemiennie układaj warstwy: cebula, masa żelatynowa, marchew, masa żelatynowa, jajka, masa żelatynowa, śledź, masa żelatynowa, buraki, masa żelatynowa. Kolejność możesz zmienić.
Umieść pojemnik w lodówce na 2 godziny. Następnie odwróć naczynie do góry dnem, wyjmij przystawkę z formy i podawaj do stołu!
Możesz dodatkowo ugotować 1 jajko i posypać danie posiekanym żółtkiem i ziołami lub udekorować według własnego uznania.