Popularność Vegety, komercyjnej mieszanki przypraw, zanika z powodu obecności chemikaliów. Jednak przygotowanie własnej, unikalnej mieszanki może wzbogacić smak Twoich ulubionych potraw.
Oczyszczone i obierane warzywa korzeniowe grubo zetrzyj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż drobno posiekaną cebulę oraz pozostałe warzywa. Umieść blaszkę w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 50°C, z uchylonymi drzwiami, przytrzymując je drewnianą łyżką, by zachować kolor, smak i wartości odżywcze składników.
Podczas gdy marchewka, pietruszka, seler, lubczyk i grzyby schną, zmiel kuleczki czarnego pieprzu i ziela angielskiego, dodaj kurkumę. Grzyby, jeśli są używane, zmiel osobno. Po wysuszeniu wszystkie suche składniki dokładnie zmieszaj, aż powstanie proszek. Możesz użyć ręcznego blendera, aby uzyskać bardziej delikatną teksturę.
Przechowuj mieszankę w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym słoiku. Choć mieszanka będzie nadawała się do użycia przez kilka miesięcy, prawdopodobnie zużyjesz ją znacznie wcześniej, zachwycając smakiem każdego dania.