Z tego powodu, aby oczyścić organizm i zacząć zdrową dietę, doskonałym czasem jest początek roku. Zupa jarzynowa wspomagająca spalanie tłuszczu będzie w tej sytuacji pomocna.
Przepis zaczynamy od smażenia pokrojonej cebuli w garnku z olejem roślinnym.
Dodajemy do niej startą marchewkę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie wkładamy paski czerwonej i żółtej papryki i smażymy je razem z innymi warzywami.
Dodajemy pokrojony seler naciowy i różyczki kalafiora, gdy warzywa zmiękną. Zalewamy wszystko litrem wody, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem.
Podczas gotowania dodajemy do garnka miąższ pomidora startego na tarce i odrzucamy skórę.
Kontynuujemy gotowanie pod przykryciem, aż wszystkie składniki się połączą.
Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy zupę na gładko blenderem ręcznym. Zupę doprawiamy według własnych upodobań i podajemy posypaną natką pietruszki.