Najpierw obierz banany i pokrój je w grube plastry. Przełóż do miski.
Rozpuść masło w rondelku, dodaj banany i wymieszaj.
Dodaj sok z cytryny, mieszając od czasu do czasu i gotuj przez 2 minuty.
Duszone na małym ogniu banany ubij mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do gorącego puree i wymieszaj.
Wsyp skrobię, dodaj żółtka i resztę mleka, mieszając dokładnie. Wróć z rondlem na kuchenkę i dodaj esencję waniliową.
Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przełóż krem do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia na minimum 2 godziny.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę bananową przez 3 minuty. Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając dalej. Krem przechowuj w lodówce do 5 dni. Świetnie nadaje się jako nadzienie do ciast, wypieków, czy do aromatyzowania muffinek.