Od lat robię świąteczne gołąbki według tego przepisu: Goście oszaleli na jej punkcie, a to za sprawą tylko jednego składnika.

Czy zastanawialiście się już co zjecie na święta?

Kapustę podam z dodatkiem, dzięki któremu to danie będzie jeszcze smaczniejsze. Moi goście uwielbiają ten jarmuż i zawsze chcą więcej. Wyjątkowy przepis na zniewalającą kapustę z portalu smakosze. Dzień Wszystkich Świętych sprzyja refleksji i spotkaniom rodzinnym.

Po wizycie na cmentarzach warto zjeść coś ciepłego i pokrzepiającego. Tym bardziej, że pogoda tego dnia nam nie sprzyjała. Możemy spodziewać się chłodnej pogody, dlatego przyda się ciepły posiłek. Na to święto przygotuję gulasz z kapusty, który jest tak smaczny , że zawsze cieszy moich bliskich i gości.

To zasługa aromatycznego dodatku, który decyduje o smaku tego świątecznego posiłku. Do kapusty dodaję pestki śliwek smażone na maśle. Zdecydowanie polecamy każdemu nasz przepis na najsmaczniejszą kapustę.

Aby przygotować świąteczną sałatkę z kapusty, potrzebujemy:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy

  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 g śliwek bez pestek
  • masło
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • nowa przyprawa
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie

Kapustę posiekać i dodać do garnka, dodać posiekaną kapustę kiszoną. Następnie dodajemy namoczone grzyby i odrobinę pieprzu. Kapustę układamy warstwami z przyprawami, zalewamy wodą z moczenia grzybów, siekamy cebulę, a następnie boczek siekamy. Na koniec pokrój kiełbasę i łopatkę. Do garnka wlać olej i dodać boczek. Następnie dodaj kiełbasę i łopatkę. Na koniec dodać cebulę i wszystko wymieszać. Smażymy i zalewamy winem. Przykryć i dusić mięso do miękkości.

Kapustę powinniśmy gotować w garnku co najmniej dwie godziny. Na maśle podsmaż pestki śliwek. Nadają kapuście niepowtarzalny smak. Do garnka dodać przecier pomidorowy i podsmażone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodać kiełbasę, mięso i boczek. Zalać wodą, w której gotowaliśmy mięso. Gotujemy wszystko aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy podać kapustę z pieczywem lub ziemniakami.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!