Nie zapominajmy jednak o zimie – wtedy, kiedy dopadnie Cię przeziębienie, ta lemoniada stanie się Twoim najlepszym sojusznikiem. Na świątecznym stole z pewnością będzie gwiazdą wśród napojów bezalkoholowych, a dzieci będą zachwycone jej smakiem.
W Turcji istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej lemoniady, ale wybrałam ten, który zachowuje wszystkie witaminy, ponieważ napój nie jest poddawany gotowaniu. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Warto spróbować tego przepisu.
Rozpuść cukier w wodzie.
Umyj cytrusy i zetrzyj z nich skórkę, dodaj do wody z cukrem.
Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy, dodaj do mieszanki.
Wstrząśnij butelką z miksturą.
Przelej przez sito do dzbanka.
Możesz dodać listki mięty lub gałązkę rozmarynu dla smaku. Przykryj i odstaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.