W starożytnym Egipcie czarnuszka była już uprawiana, a olej z jej nasion znaleziono w grobowcach faraonów. Arabowie wierzyli, że leczy ona wszystko poza śmiercią.
Czarnuszka, czyli Nigella Sativa, oferuje nasiona, które stosuje się w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Jej olej i ekstrakty są pomocne w leczeniu ponad 40 dolegliwości, w tym bólu, stanów zapalnych, infekcji grzybiczych, wrzodów, nadciśnienia, a nawet raka. Badania potwierdziły jej liczne właściwości lecznicze.
Jej ekstrakty i oleje mają znaczący wpływ na leczenie różnych chorób. Na przykład, w przypadku cukrzycy typu 2, dwa gramy nasion dziennie mogą zmniejszać poziom cukru we krwi. Olej z czarnuszki jest skuteczny w leczeniu zakażeń Helicobacter pylori, a wodny ekstrakt pomaga dzieciom z padaczką. Dodatkowo, ekstrakt zmniejsza wysokie ciśnienie krwi i działa przeciwastmatycznie. Olej z czarnuszki może także zapobiegać rakowi jelita.