Ma on korzystny wpływ nie tylko na poziom cholesterolu i cukru we krwi, ale także wspomaga rozkład tłuszczów. Wspiera działanie wątroby, nerek i trzustki. Pietruszka oraz kolendra, będące podstawą tego napoju, są często niedoceniane, mimo swoich licznych właściwości leczniczych, które postaram się przybliżyć.
Kolendra jest znana z aromatyzowania potraw, ale ma również właściwości moczopędne, wspomaga nerki, wątrobę, trawienie, leczy biegunkę, zwalcza bakterie i infekcje, usuwa tłuszcz i działa przeciwbakteryjnie. Ma też pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, oczu i może zapobiegać chorobom oczu.
Pietruszka, częściej używana niż kolendra, dodaje smaku zupom, klopsikom i służy jako dekoracja. Jest źródłem kwasu foliowego, chroniącego serce i zapobiegającego chorobom układu krążenia, działa moczopędnie, przeciwzapalnie, leczy stany zapalne dróg moczowych i pomaga przy reumatyzmie.
Aby przygotować ten leczniczy napój, pokrój kolendrę i pietruszkę, zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, pozostaw do ostygnięcia, przecedź i przechowuj w lodówce. Codzienne picie filiżanki tego wywaru szybko pokaże efekty w postaci zmiany koloru moczu, co świadczy o oczyszczaniu nerek i organizmu z toksyn.