Lekkostrawna przekąska – Prosty i szybki przepis na kalafior w chrupiącej panierce.

Lubisz warzywa w panierce? Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Aromatyczny kalafior w chrupiącej panierce zachwyci Twoją rodzinę i znajomych. Jest to danie proste w przygotowaniu i do tego doskonale sprawdza się przekąska, lekka kolacja lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 15 ml mleka,
  • 5 g papryczek chilli,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g papryki mielonej,
  • 5 g soli,
  • 5 g pieprzu mielonego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kalafior myjemy i kroimy na duże kawałki.

Szklankę wody wlewamy na patelnie i czekamy aż się zagotuje. Kawałki kalafiora gotujemy przez około 8 minut.

Z przypraw przygotowujemy mieszankę, którą obtoczymy kalafiora.

W misce ubijamy mleko z jajkami. Kawałki kalafiora obtaczamy kolejno w mące, jajku i w uprzednio przygotowanej mieszance przypraw.

Panierowane kalafiory smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Tak przyrządzone kalafiory możemy polać ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!