Wróć wspomnieniami do młodzieńczych lat i wypróbuj ten przepis na pyszny sos.

Sos bez mięsa z pastą pomidorową – pyszny, aromatyczny i niezwykle uniwersalny. Oto przepis!

Kobieta, która pracuje w szkolnej stołówce, jest również moją sąsiadką. Mieszka bramę obok, razem ze swoimi rodzicami i mężem kucharzem. Jej mąż wygląda nawet jak kucharz – jest dobrze zbudowany, żeby nie powiedzieć – duży, ma zawsze rumiane policzki i włosy upięte starannie w kucyk.

Ona zawsze pachnie wypiekami, nawet po wyjściu z pracy. Czemu ją wspominam? To ona jest autorką tego pysznego sosu bez mięsa. Kiedy chodziłam jeszcze do szkoły, moim ulubionym miejscem była szkolna stołówka. Jedzenie tam podawane było przepyszne.

Najlepiej wspominam sos, którym polewano każde drugie danie, aż do znudzenia. Mimo to, nikt nie narzekał, ponieważ żaden domowy bulion nie dorównywał mu smakiem. Przepis zdobyła moja mama, dzięki temu mogę podzielić się nim z wami.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5l wody
  • 1 – 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Na małym ogniu rozpuść masło (jeśli się przypala, dodaj odrobinę warzyw). Kiedy masło się rozpuści, wsyp mąkę pszenną i mieszaj aż podsmaży się na złoty kolor. Następnie dodaj trochę koncentratu pomidorowego i ponownie wymieszaj. Ostrożnie wlej wodę i mieszaj aż do połączenia składników.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Koniecznie dodaj szczyptę cukru, żeby zrównoważyć smak. Reszta przypraw zależy od twojej wyobraźni, ja dodaję często czosnek, majeranek, koperek i pietruszkę.

Na sam koniec dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Proste, prawda? Sos bez mięsa ze szkolnej stołówki do dzisiaj gości w mojej kuchni.

Dodaję go do tłuczonych ziemniaków, jest bazą do przepysznych klopsików, świetnie komponuje się nawet z owsianką. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzach.

error: Treść zabezpieczona !!