Jedna z najprostszych domowych babeczek, które piekę z kefirem: 1 szkl. cukru, 1 szkl. kefiru, 1 szkl. rodzynek.

Babki, babeczki to pyszne smakołyki. Najpierw zwracają uwagę swoim wyglądem, a później zachwycają smakiem. Te proste domowe ciasto z rodzynkami, które chce Wam dziś przedstawić jest znacznie smaczniejsze niż kupne wypieki!

Przepis na tak prosty placek z rodzynkami to prawdziwy dar dla zabieganych pań i troskliwych mam.
Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta orzechy, suszone owoce lub wiórki kokosowe. Najważniejsze jest, żeby nie przesadzić. W końcu obfitość dodatków sprawia, że ​​ciasto jest cięższe, przez co jest mniej puszyste i delikatne. Spróbuj sama!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Wyjmij składniki z lodówki przed zrobieniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wbij 2 duże jajka kurze, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij składniki na puszystą masę. Po 5 minutach wlej do nich kefir, wymieszaj.

Wsyp suchą mieszankę do płynnej masy. Połącz składniki silikonową szpatułką do uzyskania gładkości. Do ciasta wsyp rodzynki i wymieszaj. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wlej do niej ciasto i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-45 minut. Czas zależy to od wysokości formy i mocy piekarnika. Sprawdzaj gotowość wypieku za pomocą wykałaczki. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!