Jedna z najprostszych domowych babeczek, które piekę z kefirem: 1 szkl. cukru, 1 szkl. kefiru, 1 szkl. rodzynek.
Babki, babeczki to pyszne smakołyki. Najpierw zwracają uwagę swoim wyglądem, a później zachwycają smakiem. Te proste domowe ciasto z rodzynkami, które chce Wam dziś przedstawić jest znacznie smaczniejsze niż kupne wypieki!
Przepis na tak prosty placek z rodzynkami to prawdziwy dar dla zabieganych pań i troskliwych mam.
Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta orzechy, suszone owoce lub wiórki kokosowe. Najważniejsze jest, żeby nie przesadzić. W końcu obfitość dodatków sprawia, że ciasto jest cięższe, przez co jest mniej puszyste i delikatne. Spróbuj sama!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 0,5 szklanki rodzynek
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Wyjmij składniki z lodówki przed zrobieniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wbij 2 duże jajka kurze, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij składniki na puszystą masę. Po 5 minutach wlej do nich kefir, wymieszaj.
Wsyp suchą mieszankę do płynnej masy. Połącz składniki silikonową szpatułką do uzyskania gładkości. Do ciasta wsyp rodzynki i wymieszaj. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wlej do niej ciasto i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-45 minut. Czas zależy to od wysokości formy i mocy piekarnika. Sprawdzaj gotowość wypieku za pomocą wykałaczki. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.