Proste ciasto z lodówki i nadzienie rozpływające się w ustach: Sprawdzony przepis.
Wspaniały przepis na piękne i bardzo smaczne świąteczne wypieki, które można szybko przygotować i które smakują naprawdę pysznie.
Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, musisz spróbować tych ciasteczek. Kruche ciasto doskonale komponuje się z orzechowym kremem – powstałe ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
Orzechowy krem:
- 2 białka jaj
- 100 g cukru
- 200 g mielonych orzechów
Ciasto:
- 1 masło
- 2 szklanki zwykłej mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 opakowania proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. To klasyczne ciasto, więc jeśli masz resztki z innych świątecznych wypieków, możesz je spokojnie wykorzystać.
Ciasto dobrze jest zostawić w lodówce. I dopiero wtedy rozwałkowujemy go na cienki arkusz.
Następnie wycinamy z ciasta koła i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Krem orzechowy: Ubij pianę z białek. Stopniowo zaczynamy dodawać cukier.
Ubijaj, aż powstanie zwarta masa. Na koniec wymieszaj orzechy z tą mieszanką drewnianą łyżką.
Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy tak przygotowaną masę na wycięte kółka. Na wierzch połóż połówkę orzecha włoskiego.
Piec w temperaturze 160-170°C przez około 15 minut. (w zależności od piekarnika).