Smaczna babka, która smakuje jak lody i jest łatwa w upieczeniu. Przepis.
Babka, która powstała na bazie białej czekolady. W smaku przypomina lody.
Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealnie sprawdzi się jako deser na przyjęcia rodzinne.
Składniki:
- 250 g białej czekolady
- 300 g mąki
- 220 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 proszek do pieczenia
- 158 g masła
- 310 ml mleka
- 160 g pokruszonych herbatników
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- bułka tarta do posypania
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy w misce razem z cukrem pudrem a następnie ubijamy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, jeżeli jej nie posiadamy, możemy zastosować inny sposób na jej rozpuszczenie.
Do miski z ubitymi żółtkami dodajemy mleko, masło, rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lekkiej konsystencji.
Foremkę smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy połowę ciasta, a następnie układamy na nim pokruszone herbatniki. Dodajemy pozostałe ciasto.
Babkę pieczemy 45 min w temperaturze 180°C Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio wypieczone, należy wbić drewniany szpikulec do ciasta. Ciasto jest gotowe, kiedy nie zostanie przyklejone do szpikulca.